ཨོཾ་མ་ཎི་པ་དྨེ་ཧཱུྃ།

domingo, 10 de marzo de 2019

FREE TIBET






60 Anys de Resistència Tibetana - 10 març 1959 - 2019




Quan els tibetans i simpatitzants de la causa del Tibet mirem cap enrere durant aquests 60 llargs anys des del primer aixecament contra l'ocupació militar, veiem un incansable patró de resistència tibetana contra el domini colonial de Pequín. Segueix existint un patró de protestes i aixecaments populars, tot i milers de detencions arbitràries, desaparicions, casos de tortura i l'adoctrinament polític forçat. Els tibetans han continuat rebutjant al govern de la Xina sense violència, però amb empenta i gosadia.

En els últims anys, i en particular des de l'onada de protestes sense precedents que va assotar l'altiplà tibetà en 2008 abans dels Jocs Olímpics de Pequín, el govern xinès ha intensificat els seus esforços per evitar que es digui la veritat sobre les seves polítiques repressives al Tibet. La contínua onada d'immolacions al Tibet, amb més de 150 tibetans que es van calar foc des de 2009, és una clara evidència que els tibetans continuen patint els abusos de la Xina en els seus drets i llibertats fonamentals. Els més recents van ser dos adolescents, Gendun Gyatso i Choekyi Gyatso, que es van immolar el 9 de desembre de 2018.

La situació dels drets humans al Tibet, així com en altres llocs sota la influència del govern de la Xina, és ara pitjor que en qualsevol altre moment des de 1989. Human Rights Watch ha informat recentment que la violació dels drets humans individuals a la Xina està en el seu pitjor nivell des de la matança de Tiananmen. També Freedom House ha classificat el Tibet com el segon lloc en el món menys lliure, per cinquè any consecutiu, quedant darrere només de Síria

En aquest moment, milions de tibetans - al costat de uigurs, mongols del Sud, Hong Kong i xinesos - s'enfronten a nivells dramàtics de violacions de drets fonamentals, ja siguin practicants religiosos, defensors de drets humans, feministes, opositors, advocats, periodistes, professors o estudiants.

La magnitud de la crisi al Tibet, àrees uigurs i en tota la Xina mereix una forta resposta internacional que combati el flagrant menyspreu pels drets humans fonamentals per part del Partit Comunista Xinès contra totes les ètnies que viuen sota el govern repressiu de Pequín.

En l'any del 60 aniversari de l'Aixecament Nacional Tibetà, fem una crida als estats membres de les Nacions Unides a unir-se per oferir una resolució sobre la situació dels drets humans a la Xina, demanant:
- accés independent i sense restriccions al Tibet i a àrees Uyghur a la Xina d'experts internacionals independents en drets humans, inclòs l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans i els relators especials pertinents de les Nacions Unides;
- posar fi a l'abús de la legislació de seguretat nacional com a mitjà per criminalitzar la feina dels defensors dels drets humans, les llibertats d'expressió, associació, religió o creença, demanant a la Xina que busqui ajuda d'experts de les Nacions Unides per posar fi a aquesta situació;
- l'alliberament immediat de tots i cadascun dels individus sotmesos a la privació de llibertat il·legal i injustificada, i prevenir la tortura, com ara la de l'activista de drets lingüístics Tashi Wangchuk.

Tot i la brutal repressió que enfronten els tibetans al Tibet, molts continuen arriscant les seves vides per reclamar drets i expressar el desig de veure el seu líder espiritual a l'exili, el Dalai Lama, tornar a casa.



No hay comentarios:

Publicar un comentario